Mina de la calcica

Fa o pauza din periplul manastirilor bucovinene pentru a respira aerul salin, amestecat cu cel de petrol lampant, din interiorul minei de la Cacica. O salina diferita de cele cu care, probabil, te-ai familiarizat la Slanic-Prahova, Turda sau in alte parti. Pentru ca, vorbim, practic, de o mina a carei constructie a inceput in anul 1791 si la care au lucrat, in anii urmatori, specialisti si muncitori polonezi.

Intrarea in mina se face pe niste trepte din lemn, vechi de 200 de ani (le-am numarat, sunt circa 200, asa ca, atentie!, cei care sufera de inima e posibil sa aiba probleme la intoarcere, intrucat nu exista lift). Parcurgerea galeriilor, pana la ajungerea in spatiile largi, ar putea fi un cosmar pentru claustrofobi, insa farmecul plimbarii este incontestabil. In mina se pot vizita sala de bal, sala de sport (unde se poate juca fotbal sau baschet) sau micuta biserica daltuita, aflata la o adancime de 27 metri.

Daca aveti intentia de a vizita mina, nu uitati sa va luati o haina, fiindca temperatura in adancuri este de circa 10 grade. Nu ne-a placut aspectul exterior, de secol 19, dar poate ca si acesta ar trebui sa aiba un sens, in context istoric.

Leave a Comment