Locuri de vizitat în Gorj: 12 obiective turistice în Târgu Jiu și în împrejurimi

Locuri de vizitat în Gorj / Coloana Infinitului

Județul Gorj, aflat în inima Olteniei, atrage numeroși turiști în fiecare an cu peisaje spectaculoase, sate pitorești și o bogată tradiție culturală. Aflați ce care sunt cele mai frumoase locuri de vizitat în Gorj.

Orice călătorie în zonă trebuie să treacă prin Târgu Jiu, unde se află ansamblul monumental cu operele lui Constantin Brâncuși. Coloana infinitului, Poarta Sărutului și Masa Tăcerii nu pot lipsi de pe lista atracțiilor care nu trebuie ratate.

Obiectivele turistice din zonă sunt legate de Carpații Meridionali care străbat județul. Aici s-au format chei spectaculoase, peșteri, iar iubitorii de natură pot face drumeții pe numeroasele trasee din Gorj. Peisaje de vis sunt și pe Transalpina, cea mai înaltă șosea din România.

Rânca, Straja și Novaci sunt stațiuni montane renumite pentru pârtiile de schi și snowboard, dar oferă și posibilități de relaxare și distracție.

În Gorj se află numeroase mănăstiri vechi, cu o arhitectură impresionantă și o istorie bogată – Tismana, Polovragi și Lainici sunt doar câteva dintre cele mai cunoscute.

Este o zonă cu o bogată tradiție culturală, care se manifestă prin folclor, muzică, dansuri și meșteșuguri populare. Puteți participa la festivaluri folclorice, vizita muzee etnografice sau ateliere de meșteșugari pentru a descoperi cultura locală.

Cele mai bune cazări în Gorj

Iată care sunt cele mai populare locuri de vizitat în Gorj:

1. Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși din Târgu-Jiu

Lucrările care fac parte din Ansamblul Monumental ”Calea Eroilor” au fost create de Constantin Brâncuși, părintele sculpturii moderne, între 1937 și 1938. Capodoperele sunt amplasate în spațiul public și pot fi vizitate gratuit.

Creațiile lui Brâncuși care pot fi admirate în Târgu Jiu:

  • Masa Tăcerii
  • Aleea Scaunelor
  • Poarta Sărutului
  • Coloana Infinitului

Brâncuși era deja foarte cunoscut în Paris și New Yor la acea vreme, când a acceptat proiectul, la invitația Ligii Naționale a Femeilor Gorjene, a cărei preşedintă era Aretia Tătărescu, soția premierului Gheorghe Tătărescu.

Ansamblul monumental a fost realizat „pentru a pramări memoria eroilor gorjeni care s-au jertfit în războiul de întregire”.

Monumentele se întind pe o axă de la est la vest, din Parcul Central de pe malul Jiului, unde se află Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor și Poarta Sărutului, contină cu Biserica Sfinții Apostoli de pe Calea Eroilor și se oprește la Coloana Infinitului, sau Coloana fără sfârșit, aflată în mijlocul unui parc.

Înțelegerea inițială ar fi fost ca Brâncuși să realizeze doar Coloana Infinitului, proiect pe care dorea să îl realizeze de multă vreme. Marele sculptor a decis ulterior să ofere orașului alte două lucrări importante – Poarta Sărutului și Masa Tăcerii – pe care intenționase să le amplaseze în alte locuri. Și-a dat seama că se potrivesc mai bine aici, după cum spunea chiar Brâncuși, templul avea acum coloană, friză şi altar.

Pentru realizarea acestor lucrări, Constantin Brâncuși nu a fost plătit de stat, ci de nobili şi oameni de afaceri ai vremii care au vrut să lase în urmă ceva valoros.

2. Cheile Oltețului și Peștera Polovragi

Este una dintre cele mai spectaculoase zone de chei din România, cu pereți abrupți de calcar care se înalță până la 100 de metri înălțime. Cheile Oltețului s-au format de-a lungul a milioane de ani, prin eroziunea râului Olteț.

Râul a sculptat în calcar unul dintre cele mai înguste canioane din Europa, cu o lungime de aproximativ 2 kilometri.

Frumusețea locului poate fi observată mai bine dacă explorați Cheile Oltețului pe jos. Traseele sunt de dificultăți diferite, astfel încât pot fi parcurse de toți cei care doresc să admire natura.

Aici se găsește și una dintre cele mai vizitate peșteri din România – Peștera Polovragi, cu formațiuni carstice rare. Peștera este iluminată și poate fi vizitată pe o porțiune de 800 de metri. Galeriile sunt însă mult mai vaste și se întind pe 11 km.

Peștera Polovragi a fost locuită încă din preistorie, dovadă fiind urmele de așezări descoperite în interiorul său. Potrivit legendei, peștera ar fi fost locuința lui Zamolxe, zeul geto-dacilor. Se spune că Zamolxe se retrăgea în peșteră pentru a medita și a se conecta cu divinitatea.

Cele mai cunoscute formațiuni carstice din peșteră sunt:

  • Coloana lui Zamolxe: O stalagmită masivă care are o formă asemănătoare cu un om.
  • Gura de Rai: O deschidere în tavanul peșterii prin care pătrunde lumina soarelui.
  • Lacul cu Gheață: Un lac subteran cu apă rece, format din gheață topită.

Program de vizitare pentru Peștera Polovragi:

Peștera Polovragi este deschisă vizitatorilor pe tot parcursul anului, de la ora 08:00 până la 18:00.

Prețul biletelor este de 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru elevi și studenți.

Vizitarea se face cu ghid, iar traseul durează aproximativ 45 de minute.

3. Mănăstirea Tismana

Mănăstirea Tismana este considerată a fi cel mai vechi așezământ monahal din Țara Românească, fiind atestată documentar încă din anul 1377. Mănăstirea a fost ctitorită de Cuviosul Nicodim de la Tismana, un important duhovnic și cărturar român.

De-a lungul timpului, mănăsirea a avut un rol esenţial în păstrarea credinţei ortodoxe. A fost un centru de pelerinaj important, dar și un loc unde se copiau și se traduceau manuscrise religioase.

Se spune că atunci când a ajuns aici, cuviosul Nicodim a găsit un copac mare de tisă, din lemnul căruia a construit prima biserică. De la acest arbore care împânzea zona își trage numele și mănăstirea.

De atunci mănăstirea a fost distrusă de mai multe ori, dar mereu reconstruită. Biserica actuală este zidită de Radu-Vodă, tatăl lui Mircea cel Bătrân, în perioada 1377-1378.

Mănăstirea Tismana are o arhitectură tipic românească, cu o biserică în stil brâncovenesc și o serie de clădiri mai vechi. Pictura murală a bisericii datează din secolul al XVIII-lea și este de o mare valoare artistică.

În interiorul Bisericii Adormirii Maicii Domnului sunt depuse moaștele Sfântului Nicodim de la Tismana.

Program de vizitare: Mănăstirea este deschisă vizitatorilor zilnic, de la ora 07:00 la 19:00.

4. Transalpina și stațiunea Rânca

Transalpina este cea mai înaltă șosea din România și una dintre cele mai spectaculoase. În cel mai înalt punct al său, în Pasul Urdele, atinge o altitudine de 2.195 de metri.

Vedeți AICI pe larg despre Transalpina: cea mai frumoasă porțiune, obiective turistice și când este șoseaua deschisă circulației.

Drumul străbate patru județe și leagă localitățile Novaci și Obârșia Lotrului. Transalpina traversează unele dintre cele mai pitorești zone montane din România și oferă numeroase puncte de belvedere.

Pe perioada iernii, Transalpina este închisă, din caza căderilor mari de zăpadă. Se poate circula doar între Novaci și Rânca în acea perioadă, mai departe, spre Obârșia Lotrului, accesul fiind blocat.

https://turisminromania.ro/statiunea-ranca/Mulți dintre cei care urcă pe Transalpina o fac pentru a ajunge la Rânca, o stațiune care s-a dezvoltat puternic în ultimii ani. Este populară mai ales iarna, datorită pârtiilor pe care se pot practica sporturi de iarnă.

Stațiunea are patru pârtii de schi pentru toate nivelurile, de la începători la avansați, iar pârtia principală este dotată cu nocturnă. Toate pârtiile au teleschi, iar cei care dolesc o alternativă au la dispoziție și un telescaun.

5. Peștera Muierilor

Peștera Muierilor din Baia de Fier este una dintre cele mai cunoscute peșteri din România. Peștera are o lungime de aproximativ 7.000 de metri dispusă pe patru niveluri, dar turiștii au acces doar pe o porțiune de aproximativ 500 de metri. Este prima peșteră electrificată din România.

Cei care ajung aici pot vedea stalagmitele şi stalactitele cu forme ciudate, care au primit nume pe măsură. Cele mai cunoscute formațiuni carstice din peșteră sunt:

  • Domul Mic
  • Sala Altarului
  • Valul Altarului
  • Amvonul
  • Candelabrul Mare
  • Stânca Însângerată
  • Galeria Urșilor

Peștera Muierii a fost locuită încă din preistorie. Aici au fost găsite fosile ale omului modern timpuriu (aproximativ acum 35.000 de ani), artefacte paleolitice, dar și fosile ale unor animale – urs de peşteră, lei de peşteră, hiene – care au trăit în această zonă în urmă cu 40.000 de ani.

Se spune că peștera a fost denumită astfel deoarece pe timp de război, când țara era invadată și bărbații plecau la luptă, feneile luau copiii și bătrânii și se adăposteau în această peșteră.

Program de vizitare pentru Peștera Muierilor:

Peștera este deschisă vizitatorilor zilnic, de la ora 08:00 la 18:00.

Biletul de intrare costă 20 de lei pentru adulți și 10 lei pentru copii.

6. Cheile Sohodolului

Cheile Sohodolului reprezintă una dintre cele mai impresionante atracții naturale din județul Gorj. Accesul către acest paradis natural se face pe Drumul Național 67D, ce leagă municipiul Târgu Jiu de orașul Baia de Aramă. Indicatoarele din zonă ghidează călătorii către acest loc pitoresc. Drumul, bine amenajat pe întinderea cheilor, poate fi parcurs cu mașina, bicicleta sau chiar pe jos.

Zona a fost declarată rezervație naturală și ocupă o suprafață de aproximativ 350 de hectare. Această arie protejată este sculptată de apele pârâului Sohodol în calcare cretacice, formând un relief diversificat ce include doline, canioane, lapiezuri, avene, peșteri și abrupturi stâncoase. În plus, flora și fauna specifică zonei Meridionale completează peisajul sălbatic.

Printre cele mai remarcabile formațiuni din Cheile Sohodolului se numără Nările, care constituie una dintre principalele atracții ale zonei. De-a lungul mileniilor, apa a șlefuit stâncile muntoase, creând multiple deschideri care seamănă cu nările unui nas uman.

În inima acestui colț de natură sălbatică se găsește Valea Sohodolului, o importantă rezervație floristică ce adăpostește o bogăție de specii de plante, unele dintre ele fiind rare în flora țării. Pe o suprafață relativ mică, se găsesc peste 345 de specii de plante vasculare, ceea ce reflectă atât condițiile geomorfologice, cât și cele pedoclimatice specifice zonei.

7. Mănăstirea Polovragi

Mănăstirea Polovrag este un important așezământ monahal, cu o istorie bogată și o arhitectură deosebită, care atrage anual numeroși pelerini și turiști dornici să admire frumusețea locului și să se bucure de liniștea spirituală.

Mănăstirea a fost construită în secolul al XVI-lea, fiind ctitorită de frații Radu Comisul și Pătru Spătarul, fiii boierului Danciu Zamona. De-a lungul timpului, a suferit mai multe renovări și restaurări, cea mai importantă fiind cea din timpul domnitorului Constantin Brâncoveanu, care a conferit mănăstirii aspectul brâncovenesc pe care îl are astăzi.

Mănăstirea Polovragi se remarcă prin arhitectura sa bizantină, cu influențe brâncovenești. Biserica mănăstirii are formă trilobată, cu o pictură murală deosebită, realizată în secolul al XVIII-lea. De asemenea, impresionează catapeteasma din lemn de tei, o capodoperă a sculpturii românești vechi.

Pe lângă biserica principală, mănăstirea are și o biserică bolniță, construită în secolul al XVIII-lea, un muzeu cu icoane și cărți vechi, precum și o bibliotecă bogată. De asemenea, în curtea mănăstirii se află o fântână cu foișor și o serie de chilii.

8. Casa memorială Constantin Brâncuși din Hobița

Casa Memorială Constantin Brâncuși din Hobița este o reconstituire fidelă a locuinței tradiționale din Oltenia sfârșitului secolului al XIX-lea în care a copilărit marele sculptor, construită pe terenul unde acesta s-a născ

Casa originală a familiei Brâncuși a fost demolată în 1919 de sora artistului, Eufrosina Brâncuși, care a utilizat materialele pentru a-și construi propria casă.

Muzeul a fost inaugurat în 1971, la inițiativa autorităților comuniste, cu scopul de a păstra vie memoria sculptorului. Casa a fost restaurată cu grijă, respectând arhitectura populară a zonei și folosind materiale tradiționale.

Casa are o arhitectură simplă, specifică satelor din Oltenia, cu pereți din bârne de lemn și un acoperiș de paie. Se compune din trei încăperi: odaia de dormit, cunia (bucătăria) și celarul (cămara). Interiorul este mobilat cu obiecte tradiționale din lemn, specifice vieții rurale din acea perioadă.

Casa este înconjurată de o curte generoasă, unde se află o troiță din lemn sculptat, similară cu Coloana Infinitului a lui Brâncuși.

Casa Memorială Constantin Brâncuși este un important punct de atracție turistică pentru cei interesați de viața și opera sculptorului. Vizitatorii găsesc aici o colecție de fotografii, documente și obiecte personale care au aparținut lui Brâncuși.

Program de vizitare la casa lui Brâncuși din Hobița:

Casa memorială Constantin Brâncuși poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 și 17:00.

Prețul biletelor este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

9. Muzeul Satului din Curtișoara

Este un muzeu în aer liber situat în satul Curtișoara, cunoscut și sub numele de Muzeul Arhitecturii Populare din Gorj. Muzeul expune o colecție bogată de monumente de arhitectură populară din Gorj, oferind vizitatorilor o imagine a vieții rurale tradiționale din regiune.

Muzeul a fost fondat în 1975, pentru a conserva și valorifica arhitectura populară tradițională din Gorj, aflată în pericol de dispariție din cauza modernizării satelor.

De-a lungul timpului, au fost aduse în muzeu peste 20 de case țărănești, cule boierești, biserici de lemn, șure, mori de apă, teascuri de ulei, ateliere meșteșugărești și anexe gospodărești.

Casele țărănești sunt construite din lemn de stejar și acoperite cu paie sau șindrilă.Interiorul caselor este amenajat cu mobilier tradițional, unelte agricole și obiecte de uz casnic.

Bisericile de lemn sunt construite din bârne de lemn și au o arhitectură specifică zonei. Muzeul găzduiește și o colecție bogată de obiecte etnografice, inclusiv costume populare, ceramică, textile, unelte și instrumente muzicale.

Muzeul a fost renovat și extins în 2009, cu fonduri europene.

Program de vizitare pentru Muzeul Satului din Curtișoara

Muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între orele 09:00 și 17:00, lunea fiind închis.

Prețul biletelor este de 8 lei pentru adulți și 4 lei pentru elevi, studenți și pensionari.

10. Mănăstirea Lainici

Mănăstirea Lainici este un important lăcaș de cult ortodox, dar și un magnet pentru pelerini și turiști din toată țara. Istoria mănăstiri se întinde pe parcursul a secolelor, cu dovezi ale existenței sale încă din secolul al XIV-lea. Tradiția atribuie construirea sa Sfântului Cuvios Nicodim de la Tismana.

Un nume important legat de Mănăstirea Lainici este cel al Sfântului Irodion de Lainici, stareț al mănăstirii în secolul al XIX-lea, cunoscut pentru viața sa ascetică și pentru darul tămăduirii. Sfântul Irodion a fost canonizat în anul 2011.

Biserica Mănăstirii Lainici impresionează prin arhitectura sa, fiind construită în stil brâncovenesc, cu influențe bizantine. Pictura murală a bisericii datează din secolul al XIX-lea și este o capodoperă a artei religioase românești.

Mănăstirea găzduiește o colecție bogată de icoane valoroase, unele dintre ele datând din secolele XVIII-XIX.

11. Căsuțele răsturnate

Totul a pornit de la ideea tânărului antreprenor Alexandru Ducu, inspirat de o casă similară văzută în Turcia. Prima casă a fost construită în 2019 și a devenit rapid o destinație turistică populară.

Succesul inițial l-a motivat pe Ducu să extindă conceptul într-un adevărat „Sat Răsturnat”. Astăzi, există nouă astfel de case, șapte dintre ele putând fi vizitate de turiști. Fiecare casă are o tematică unică, printre care o casă a Smurfilor, o sală de fitness și o casă tradițională românească.

Casele sunt construite pe o structură metalică și au mobilier fixat pe tavan, creând iluzia că sunt așezate invers. Sunt un loc ideal pentru a face fotografii și a crea amintiri amuzante. Taxa de intrare este de 15 lei pentru adulți și 10 lei pentru copiii între 3 și 10 ani.

12. La Hamace

“La Hamace din Gorj” este o experiență unică de a te relaxa în hamace suspendate între stânci la înălțime. Locația exactă este în Cheile Galbenului, din Baia de Fier.

Activitatea este organizată de White Wolf Club, un club de alpinism care a pus bazele acestui proiect inedit cu câțiva ani în urmă. Hamacele sunt instalate la capătul unui traseu de via ferrata, oferind astfel o combinație de adrenalină și relaxare. Traseul de via ferrata este o ascensiune pe stâncă special amenajată, asigurată cu cabluri și scări metalice.

Experiența “La Hamace din Gorj” este potrivită atât pentru iubitorii de senzații tari, cât și pentru cei care își doresc o ieșire inedită în natură. Hamacele sunt fixate cu grijă și respectă toate normele de siguranță.

Prețul depinde de numărul de persoane și variază în funcție de ofertele clubului. Este necesară rezervare cu cel puțin două săptămâni înainte deoarece activitatea se desfășoară cu grupuri de minim 4 persoane.

Poate vrei să vezi și:

Scroll to Top
Verified by MonsterInsights